Ajankohtaista
Työperäisestä maahanmuutosta keskustellaan paljon tällä hetkellä. Se on myös yksi suurimpia kysymyksiä hallituksen muodostamisessa Suomeen. Tilitoimistot ovat jo kymmenen vuoden ajan oppi- ja työharjoittelusopimuksilla koulutaneet alalle maahanmuuttajia. Useimmilla on ollut jo lähtömaassa saatua koulutusta ja työkokemusta ja lisäkoulutuksella heidät saadaan suomalaisen tilitoimiston vaatimusten tasalle.
Toinen haaste maahanmuuttajan työssä on suomen kielen oppiminen. Tilitoimistoilla on paljon asiakkaita joiden vieraan kielen osaaminen on heikkoa ja tästä syystä asiakkaan sekä maahanmuuttajatyöntekijän ovat ymmärrettävä toisiaan. Maahanmuuttajalta kielen oppiminen vaatii aikaa, koska käytettävä sanasto on talouasalan sanastoa eikä small talkilla siinä pärjää.
Työkaverien ja johdon kärsivällisyys ovat avaintekijöitä kielen oppimiselle sekä tietysti valtiovallan panostukset kieliopintoihin. Maahanmuuttajat eivät saa tarvitsemaansa koulutusta opintojensa aikana suomen kielessä.
Tällä alalla vielä toistaiseksi tarvitaan taloushallinnon osaajia, koska ikäluokkia on jäämässä eläkkeelle paljon seuraavien 3 vuoden aikana.
Toistaiseksi siksi, että viimeistään 5 vuoden päästä tekoälyllä tehdään kaikki – no 99% – kirjauksista ja samalla ne muodostavat tilinpäätöksen sekä toimintakertomuksen. Käteiskuitit – siis myös luottokortilla ostettujen palveluiden ja tavaroiden – siirtyvät verkkoon ja ne kirjataan automatisesti siellä. Kirjanpidon tekoalyä opetaan jo nyt käsittelemään myös harvinaisempia kirjauksia. Tekoäly oppii koko ajan.
Marraskuussa 2022 julkaistu Openai:n ChatGpt on jo nyt hieman mullistanut taloushallintoa sekä toimistotyötä. Kun nyt maahanmuuttaja pääsee töihin tilitoimistoon, on hänellä mahodllisuus tutustua viimeisimpiin toimistotyön ja kirjanpidon alan uusiin teknologioihin.
Jokainen alalle tulija – maahanmuuttaja tai kantaväestöläinen – on tästä päivästä alkaen vaarassa pudota kelkasta pahemman kerran, jos hyt ei panosta uuden oppimiseen. Tilitoimistonkin elinkaari tulee olemaan hyvin lyhyt, jos sekään ei pysy tekoälymuutoksessa mukana.
Tilitoimistossa työskentelevän rooli muuttuu parin seuraavan vuoden aikana kirjanpitäjästä talouskonsultiksi ja verokonsultiksi, koska peruskirjanpito on automaattista.
Eikä pelkästään tilitoimiston rooli yrityskentässä muutu vaan se voi kadota kokonaan. Tällä hetkellä taloushalllinto-ohjelmistotalot markkinoivat suoraa asiakkuutta yritykselle ilman, että tilitoimisto on välissä. Tekoäly tulee tässä tekemään sen, että ehkä asiantuntijapalveluillekin on vähemmän tarvetta ja tämä karsii pieniä toimistoja alalat pois. Myös työpaikkojen määrä tulee vähenemään radikaalisti tuon 5 vuoden kuluessa.
LIsäksi asiantuntija- ja kirjanpitotyötä voidaan siirtää mihin päin maailmaa tahansa, koska word, excel ja outlook osaavat kääntää tekstejä ja lukea ne ääneen asiakkaalle tai tekoälylle. Näin tekevät myös taloushallintosoftat kohta puoliin.
Mutta ei hätää, aina syntyy uusia työpaikkoja ja uusia teknologioita tähän maailmaan. Kun joku homma loppuu, on edessä aina jotain uutta ja ihmeellistä ihmiselon tiellä. Kyllä homo sapiens pärjää.
Siksi koska joka päivähän saamme lukea mediasta uusista keksinnöistä ja teknologioista, joilla fossiilisista polttoaineista päästään eroon ja hiilinielut kasvavat.