Ajankohtaista

Ajankohtaista

Tätä kirjoitettaessa (30.9.2020) koronatapauksia oli eilen 149 kappaletta. THL:n sivuillta näet ajantasaisien tilanteen. Uusimaa on koronaviruskehityksessä kiihtymisvaiheessa. Tapausten kasvu tällaisiin mittasuhteisiin enteilee uutta lock downia. Tuskin koko maata laitetaan kiinni mutta aluellisesti tehdään rajoituksia meidän jokapäiväiseen elämäämme. Tilitoimistot ja niiden asiakkaat eivät tietenkään välty näiltä rajoitustoimilta. Tämä syksy ja tuleva talvi ovat tiukemmen uuden normaalin aikaa.

Varautuminen:
Onko yrityksenne riittävästi varautunut koronan vaikutuksiin?
Sairastuneiden määrän kasvu vaikuttaa paljon myös tilitoimistoihin, jotka ovat talouselämän ja verotuksen selkäranka.

Jos molemminpuolisessa tilitoimisto- <-> asiakassuhteessa ei noudtateta THL:n ja uuden normaalin käyttäytymissääntöjä, joudutaan katastrofaaliseen tilanteeseen.
Tilitoimistoista 75% on alle 10 työnyekijän toimistoja. Tilitimistot nykyään hoitavat paljon veroviranomaisten työtä ja ovat näin yhteiskunnan selkäranka. Yhdenkin työntekijän sairastuminen voi kaataa tilitoimiston. SIlloin tämä selkäranka voi murtua ja Suomi joutuu vielä syvmpiin talousvaikeuksiiin kuin nyt. Tässä uudessa normaalissa taloustilanteessa huoltosuhteella ei ole enää merkitystä eikä pahemmin sote uudstuksillakaan.

Tilitoimistojen toimintavaikeudet heijastuvat nopeasti ympäröivään yhteiskuntaan. Palkanmaksujen ja ALV-tilitysten hidastumisena tai jopa loppumisena. Tilinpäätösten tekemättä jättmisenä.

Mikro- tai pieniä yrityksiä Suomen yrityksistä on n. 80%, joissa yhdenkin työntekijän sairastuminen aiheuttaa vakavia ongelmia.
Näiden pienten frimojen kaatuminen koskettaa huomattavasti isompaa joukkoa kuin vaikkapa Finnairin, Naanatalin jalostamon ja Kaipolan tehtaan irtisanomiset. Tällä huomiolla en halua missään nimessä vähätellä noiden isojen irtisanomisten vaikutusta irtisanottaviin työntekijöihin.

Uusi normaali
Lähiasiakastapamisia on vältettävä ja asiat hoidettava etänä. MIkäli ei voida järjestää etätapaamisia (kaikkien atk-taidot eivät riitä tähän) tapaaminen pidetään lähikontaktina. Lähikontakstissa käyetääm maskej ja huolehditaan käsihygieniasta eikä tapaamiseen tulla sairaana. Jatkuva uusi ja entistä tiukempi normaali ei ole kaikille asiakkaille eikä tilitoimistoille ihan helppoa.

Työpaikka kotona – ongelmia?
Etätyöskentelyssä on ongelmia, os on hyötyjäkin. Haittapuolena on se ettei tiltitoimistojen ja asiakkaiden työntekijöiden ICT-taidot aina riitä virhetilanteista selviytymiseen. Teknistä olisi saatava. Apua vaan ei pienimmille ole helposti saatavissa.

Koteja ei ole rakennettu toimistotiloiksi vaan kodeiksi eikä niistä näin ollen oikein ole jatkuvaan etätyöskentelyyn varsinkin, jos kotona on kouluikäisiä lapsia ja vielä molemmat vanhemmat ovat kotona etätöissä. Hankaluuksia tulee – kaikille.

Etätyö – digitalista pilvityöskentelyä!
Onneksi Suomessa on jo 2010-luvuna aluta alkaen kehittynyt hyvä digitaalinen infrastruktuuri ja etätyö on viimeistään koronan myötä ”arkistunut” lähes kaikissa toimistotyötä tekevissä firmoissa.

Turvallista työskentelyä ja tapaamisia Euromiten kautta.
Tilitoimisto Euromitessä ollaan tehty hommia digitaalisesti asiakkaiden kanssa jo vuodesta 2014 lähtien.
Pääasiallisena etätyöskentelyn ohjelmistoina ovat Netvisor, Microsoft 365, Google Drive, Adobe Acrobat Pro ja Etasku.

Visma Solution Oy:n Netvisor on alunperinkin luotu pilvisovellukseksi. Se on täysiverinen pilvisofta. Alustan osioita ovat taloushallinto, palkkalaskelnta, projketin hallinta, varaston valvonta, ostoreskontra (ostolaskut saadaan verkkolaskuina), myyntireskontra (myyntilaskut lähtevät vekkolaskuina, Netvisor noudateaan uutta laskudirektiiviä), matkalaskujen hallinta jne. Aivan täyden palvelun konsepti isommallekin yritykselle.
Netvisor on GDPR yhteensopiva.

MIcrosoft 365 toimistosovelluksilla hoidetaan digitaalisten dokumettiien tuottaminen sekä analysointi.

Google Driveen asiakas ja tilitoimisto voivat tallentaa kirjanpito-, pdf-, kuva- yms. materiaalia jota voidaan käyttää mistä paikasta vaan 24/7.

Adobe Acrobat Pro pdf-sovelluksella muokataan ja luodaan pdf-kuvia Adoben document – pilvipalvelussa.

HUOMIO !
Meillä Euromitessä toimitaan ”uuden normaalin” edellyttämällä tavalla. Lähiapaamisissa noudatetaan THL:n ohjeita.